Poker- un joc dificil de învățat, iată motivele

O vorbă celebră spune că pokerul poate fi învățat într-un minut, dar pentru a-l stăpâni este nevoie de o viață întreagă. Chiar dacă regulile și clasamentul mâinilor sunt ușor de înțeles pentru începători, mulți dintre noi se străduiesc să ajungă la un nivel de competență în poker care să asigure câștiguri constante. Dar de ce este atât de dificil să înveți să joci poker?

Jocul de poker este complicat și multidimensional. Cea mai răspândită versiune a sa, Texas Holdem, combină informațiile despre cărțile comune cu jocul personal al cărților de joc. Pentru a juca poker la un nivel de expert trebuie să ai abilitatea de a înțelege și de a utiliza matematica la fiecare mână. 

Sunt multe variante de Poker pe care să le înveți

Pokerul este o familie de jocuri de cărți înrudite în care jucătorii pariază pe cine are cea mai bună mână. Sunt chiar și variante gratis cum ar fi American Poker 2 gratis pe care jucătorii le folosesc pentru antrenament. Fiecare variantă de poker are reguli diferite cu privire la care sunt mâinile câștigătoare sau cum ajungi la ele, dar pariurile sunt întotdeauna prezente pentru a face jocul mai interesant. Pokerul este mai puțin un joc de cărți, cât mai degrabă un joc de pariuri care folosește cărți.

Există extrem de multe variante de poker – Texas hold ‘em fiind de departe cea mai populară în prezent. Poți sta toată viața stăpânind doar această variantă, dar tot nu te-ai putea aștepta să învingi imediat la un alt joc de poker, precum Omaha. Până și modificări mărunte ale regulilor deschid tot felul de considerații și posibilități strategice.

Matematica

O înțelegere profundă a teoriei probabilităților și a matematicii este esențială pentru a stăpâni pokerul. Calcularea șanselor la pot și a șanselor pe mâini sunt abilități esențiale pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și pentru a minimiza pierderile. Deși aceste concepte pot părea descurajante la început, cu practică și studiu, orice jucător poate dezvolta abilitățile necesare pentru a reuși în jocul de poker.

Costul de oportunitate la pot sau la suma de pe masă se referă la raportul dintre mărimea actuală a pot-ului și costul de a face un call în raport cu banii tăi. Calcularea acestui cost de oportunitate este esențială atunci când se decide dacă să se dea call la un pariu sau să se renunțe. Dacă decizi că este un cost favorabil, ar putea merita să plătești pariul, chiar dacă mâna ta nu este cea mai puternică.

Mai există și intervalele de cărți care pot fi învățate

La poker, în funcție de ce cărți ai în mână și ce cărți sunt jos poți să începi să calculezi niște intervale posibile de mâini pe care adversarii tăi le pot avea. Evident că nu vei știi cu precizie 100% dar unii jucători, cum ar fi Daniel Negreanu, se descurcă incredibil la a ghici mâinile celorlalți jucători la masă. La urma urmei asta îi face profesioniști.

Cu toții începem la nivelul 1 zis și începător, unde ne gândim doar la ceea ce avem noi în față. Nivelul 2 de poker este cel în care începem să ne gândim la ceea ce au adversarii noștri.  Nu este o abilitate ușor de deprins. Când ești la început este greu pentru că adversarii tăi vor fi în principal începători care joacă ilogic. 

Pe măsură ce te perfecționezi va fi de asemenea greu pentru că adversarii tăi sunt suficient de buni pentru a face eforturi să te inducă în eroare. Acesta este pokerul de nivel 3 – ce crede adversarul meu că am?

Citirea mâinilor este dificilă – dar face jocul de poker să fie așa de incitant încât se explică și popularitatea sa. 

Rezistenta mentală și răbdarea

Pe lângă faptul că este un joc de strategie și probabilitate și noroc, pokerul necesită și o cantitate semnificativă de rezistență mentală și disciplină. Jucătorii de poker de succes trebuie să fie capabili să își mențină concentrarea și să ia decizii raționale și bine informate sub presiune.

Una dintre cele mai mari provocări în poker este gestionarea emoțiilor. Poate fi frustrant să primești o mână proastă sau să pierzi un pot mare, dar dacă te lași dominat de emoții poți duce la luarea unor decizii proaste și la greșeli costisitoare. Acest fenomen de luat acțiuni sub influența nervilor este cunoscut în engleză sub numele de „tilt” și poate fi dificil de evitat.

Pentru a avea succes în poker, jucătorii trebuie să învețe să își recunoască și să își gestioneze emoțiile. De asemenea, să înveți să iei pauze atunci când este necesar și să eviți să joci atunci când ești obosit, stresat sau distras te pot ajuta exponențial. 

Viața unui jucător de poker este presărată cu momente în care faci alegerea potrivită din punct de vedere matematic, dar totuși pierzi mâna. De multe ori putem să râdem și să dăm la o parte aceste momente. Dar când în joc sunt prea multe pentru tine este greu să mai râzi. Tocmai de aceea este necesar să joci doar sume de bani pe care le poți și pierde confortabil. 

Disciplina 

Această abilitate este, de asemenea, un aspect crucial pentru succesul jucătorului de poker. Aceasta înseamnă să te ții de o strategie, chiar și atunci când pare să nu funcționeze pe termen scurt. Înseamnă să știi când să te retragi, chiar și atunci când ai investit o sumă semnificativă de bani într-o mână. Înseamnă să eviți să iei decizii impulsive și să te ții de planurile inițiale.

Devine și mai dificil atunci când te gândești la mâinile jucate în trecut. 

Un lucru pe care jucătorii de poker de succes îl au în comun este faptul că își petrec timp analizând mâinile pe care le-au jucat. Departe de masa de joc, ei analizează obiectiv ce au făcut bine și ce au făcut greșit. În felul acesta ei se gândesc la ce i-a determinat să ia o decizie greșită și cum o vor evita pe viitor.

Acest lucru nu este plăcut și cu siguranță nu este ușor. Marea majoritate a jucătorilor nu se obosesc să își analizeze mâinile. Asta este în regulă dacă vrei doar să joci pentru distracție – dar dacă ești cât de cât serios în ceea ce privește îmbunătățirea jocului tău, trebuie să îți rezervi timp pentru a diseca mâinile pe care le-ai jucat.

Dacă vrei să câștigi ai nevoie de un mix de matematică, strategie complexă și control mental și noroc. Dacă reușești să te mulezi pe cerințe, jocul de poker poate fi minunat. 

Lasă un răspuns