Spania a câștigat al patrulea titlu din istorie, învingând Anglia cu 2-1 pe „Olympiastadion” din Berlin îm finala EURO 2024. Ibericii au avut o prestație constantă în Germania, învingând echipe de top precum Italia, Croația, Germania și Franța. Singurele echipe mai accesibile pe care le-au întâlnit au fost Albania în faza grupelor și Georgia în optimi. De cealaltă parte, naționala „Three Lions” a avut meciuri cu Slovacia, Elveția și Țările de Jos în fazele eliminatorii, și cu Serbia, Danemarca și Slovenia în grupe.
Prima repriză a finalei a fost destul de anostă. Cu un sprijin numeros din partea suporterilor, englezii au fost extrem de disciplinați tactic în primele 45 de minute, reușind să-i blocheze pe jucătorii creativi ai Spaniei, precum Olmo, Williams și Yamal. Singura ocazie notabilă a venit de la Fabian Ruiz, al cărui șut, deviat de Geuhi, a fost prins fără probleme de Pickford.
Repriza a doua a început perfect pentru „La Roja”, deși au pierdut un jucător important, pe Rodri, din cauza unei accidentări. Nico Williams a profitat de o acțiune a tânărului Yamal și a înscris cu un șut plasat la colțul lung. Olmo a avut o oportunitate similară, dar a trimis pe lângă poartă. Morata și Williams au ratat și ei șansa de a duce scorul la 2-0, în timp ce englezii au ripostat prin Bellingham, al cărui șut de la 20 de metri a trecut pe lângă.
Yamal a ratat o mare ocazie în minutul 67, dar Pickford a reușit să-și mențină echipa în joc. Eforturile portarului englez au fost răsplătite în minutul 73, când Saka a centrat pentru Bellingham, care i-a pasat lui Cole Palmer. Mijlocașul lui Chelsea, intrat pe teren de doar trei minute, a înscris cu un șut puternic de la distanță. Totuși, Spania și-a reluat atacurile, iar selecționerul de la Fuente a avut o inspirație similară cu cea a lui Southgate, introducându-l pe Mikel Oyarzabal. Atacantul lui Real Sociedad a marcat golul victoriei cu patru minute înainte de final, deviind în plasă o pasă a lui Williams. În ultimele minute, englezii au ratat două ocazii imense prin Rice și Guehi, iar Dani Olmo a respins de pe linia porții, având un turneu aproape perfect după ce l-a înlocuit pe accidentatul Pedri.
Spania a luat și premiile individuale ale UEFA
Totuși, Rodri a fost cel ales fotbalistul turneului, în timp ce Yamal a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător. În schimb, Olmo a împărtit titlul de golgheter cu Harry Kane (Anglia), Cody Gakpo (Olanda), Georges Mikautadze (Georgia), Jamal Musiala (Germania) și Ivan Schranz (Slovacia).
Este al patrulea trofeu la EURO pentru iberici, după cele cucerite în 1964, 2008 și 2012, depășind astfel Germania, care rămâne la cota trei (1972, 1980, 1996). De cealaltă parte, Anglia rămâne fără campionat european în palmares și cu un singur trofeu major, mondialul cucerit pe teren propriu în 1966. Dezamăgirea e cu atât mai mare pentru Anglia cu cât e la a doua finală europeană consecutivă pierdută, după cea cu Italia din 2021.
Cum s-au marcat golurile:
1-0 (Min. 47): Nico Williams a marcat după o pasă de la Yamal.
1-1 (Min. 73): Bellingham i-a pasat lui Cole Palmer, care a trimis în diagonală, balonul a fost ușor deviat de un fundaș britanic.
2-1 (Min. 86): Oyarzabal înscrie din fața porții, după o centrare de pe stângă a lui Cucurella.
Formații:
Spania: Unai Simon – Carvajal, Le Normand (83 Nacho), Laporte, Cucurella – Rodri (46 Zubimendi), F. Ruiz, Olmo – Yamal (89 Merino), Morata (66 Oyarzabal), N. Williams. Selecţioner: Luis de la Fuente.
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo (70 Palmer), Rice, Shaw – Bellingham, Foden – Kane (61 Watkins). Selecţioner: Gareth Southgate.
Arbitri: François Letexier – Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni ( toți din Franța), Rezervă: Szymon Marciniak (Polonia)
Arbitru VAR: Jérôme Brisard, Asistent VAR: Willy Delajod (ambii din Franţa) şi de Massimiliano Irrati (Italia)
Sursă foto: captură video