IFAB a stabilit șapte noi reguli de arbitraj pentru sezonul 2023-2024

IFAB a stabilit șapte noi reguli de arbitraj pentru sezonul 2023-2024

International Football Association Board (IFAB) a stabilit o serie de noi reguli care au intrat în vigoare de la 1 iulie. Mai exact, există șapte modificări.

1. Invazia pe teren

Evenimentele din finala Cupei Mondiale au determinat o reacție rapidă din partea IFAB. Anterior, era complet ilegal ca orice jucător sau membru al personalului unei echipe să se afle pe teren.

Argentina a încălcat această regulă sărbătorind un gol în interiorul terenului, dar arbitrul a refuzat să anuleze reușita din cauza importanței sale.

Acum, regula se schimbă, iar golul va fi anulat doar dacă persoana care intră pe terenul de joc influențează în vreun fel faza. Regula nu cere arbitrului să semnalizeze o infracțiune pentru intrarea în terenul de joc dacă acest lucru nu are niciun efect asupra jocului.

2. Doi ochi în plus

IFAB dorește să crească calitatea arbitrajului la meciuri și, prin urmare, a decis să sporească importanța arbitrilor asistenți.

Anterior, doar arbitrul principal, arbitrii asistenți, al patrulea oficial și arbitrii asistenți adiționali puteau oferi opinii în timpul unui meci, în timp ce arbitrului asistent de rezervă îi era interzis să „dea o mână de ajutor” colegilor săi.

De acum înainte, arbitrul asistent de rezervă va putea, de asemenea, să ofere informații celorlalți arbitri.

3. Prelungiri pentru celebrări

La ultima Cupă Mondială din Qatar am văzut cum în majoritatea meciurilor prelungirile au fost substanțiale. IFAB vrea să se joace mai mult și să evite tragerile de timp.

Concret, noua regulă va ține cont de sărbătorirea golurilor. De acum înainte, arbitrul va trebui să ia în calcul timpul pierdut și să îl adauge la finalul fiecărei reprize a meciului.

4. Devierile și offside-ul

IFAB a modificat regula „devierilor” în situațiile de offside. Astfel, pentru ca offside-ul să nu existe, apărătorul trebuie să aibă controlul total al mingii și al corpului său.

Cu alte cuvinte, dacă mingea doar ricoșează dintr-un apărător la un jucător advers aflat în poziție de offside, arbitrul de margine trebuie să ridice fanionul.

5. Dubla pedeapsă

În cazul în care arbitrul acordă un penalty în urma unei infracțiuni în care apărătorul a împiedicat o ocazie evidentă de gol, acesta va acorda și cartonașul roșu doar dacă este evident că autorul infracțiunii nu avea nicio șansă de a juca mingea.

6. Antrenorul este ”vinovat”

În cazul în care pe băncile de rezerve au loc evenimente care contravin regulilor, dar arbitrii nu reușesc să identifice vinovatul, antrenorul va fi cel care va primi avertismentul.

7. Regula ”anti-Martinez”

Comportamentele provocatoare la penalty-uri, precum cele ale portarului argentinian Emiliano Martinez, nu se vor mai repeta. IFAB a stabilit că portarul va trebui să dea dovadă de respect pentru adversarii săi.

Portarul trebuie să rămână pe linia porții până când mingea este lovită și nu trebuie să distragă în vreun fel atenția executantului.

Nu trebuie să întârzie executarea loviturii de pedeapsă sau să atingă stâlpii, bara transversală sau plasa porții.

Lasă un răspuns