Omagiu lui Beckenbauer la deschiderea EURO 2024, Germania – Scoția 5-1!

Omagiu lui Beckenbauer la deschiderea EURO 2024, Germania – Scoția 5-1!

Ceremonia de deschidere a EURO 2024 a fost un eveniment spectaculos, plin de simbolism și emoție. A inclus o paradă a steagurilor fiecărei națiuni participante, similară cu cele de la alte competiții internaționale de renume, precum Eurovision sau Jocurile Olimpice. Efectele vizuale create de persoanele aflate în centrul spectacolului au încântat publicul din tribunele stadionului din Munchen.

Mesajul EURO 2024

UEFA a transmis un mesaj clar despre unitate și incluziune, sub sloganul „Sărbătoarea unității”. Organizatorii au subliniat că, indiferent de trecutul fiecărei persoane, de culorile pe care le poartă sau de obiceiurile pe care le prețuiesc, toată lumea este binevenită la EURO 2024.

Omagiul adus lui Franz Beckenbauer

Momentul cel mai emoționant al serii a fost intrarea pe teren a soției marelui Franz Beckenbauer, care a decedat la începutul anului. Heidi Beckenbauer a fost însoțită de Bernard Dietz și Juergen Klinsmann, căpitanii echipelor care au câștigat Euro 1980 și Euro 1996, pentru a aduce pe teren Cupa Henri Delaunay, trofeul care va fi înmânat echipei câștigătoare a turneului. Fanii germani și scoțieni au aplaudat călduros timp de două minute în memoria legendei fotbalului german, aducând un omagiu emoționant celui supranumit „Der Kaiser”.

Această ceremonie a deschiderii nu numai că a sărbătorit începutul competiției, dar a și evidențiat valorile de unitate și respect, în timp ce a onorat memoria uneia dintre cele mai mari figuri din istoria fotbalului.

 

Grupa A: Germania – Scoția 5-1

Campionatul European de Fotbal 2024 a început spectaculos pentru fanii neutri cu un meci dominat de Germania împotriva Scoției. Germania, țara gazdă, a oferit o lecție de fotbal, învingând cu 5-1. Scoția a jucat în zece oameni din minutul 44, după ce Porteous a făcut un fault dur asupra lui Gundogan.

Cum s-au marcat golurile:

  1. 1-0 (min. 10): Florian Wirtz a înscris cu un șut de la marginea careului mare, mingea fiind deviată de portarul scoțian în bară, după care a intrat în plasă.
  2. 2-0 (min. 19): Jamal Musiala a marcat cu un șut puternic, sub transversală, de la aproximativ 12 metri, după o așezare a lui Havertz.
  3. 3-0 (min. 45+1): Kai Havertz a înscris din penalty, acordat după consultarea VAR. Porteous a fost eliminat pentru faultul asupra lui Gundogan.
  4. 4-0 (min. 68): Niclas Füllkrug a marcat cu un șut la vinclu, din careu.
  5. 4-1 (min. 87): Antonio Rüdiger a înscris un autogol după o lovitură liberă executată de Scoția, mingea fiind deviată de mai mulți jucători înainte de a intra în poartă.
  6. 5-1 (min. 90+3): Emre Can a înscris cu un șut din afara careului, mingea intrând lângă bară.

Performanță remarcabilă: Aceasta a fost cea mai mare victorie din istoria Germaniei la un Campionat European de fotbal masculin.

Record: Victoria a fost cea mai mare obținută vreodată de o echipă în meciul de deschidere al turneului din istoria competiției.

Convocare de ultim moment: Emre Can, autorul ultimului gol, a fost convocat la națională cu doar trei zile înaintea debutului EURO 2024.

Germania a demonstrat încă o dată forța și calitatea echipei sale, oferind un spectacol de fotbal în fața fanilor de pe Allianz Arena.

Formații:

Germania: Neuer – Kimmich, Rudiger, Tah,  Mittelstaedt – Andrich (Gross, 46),  Kroos (Can, 80) – Musiala (Muller, 74), Gundogan, Wirtz (Sane, 63) – Havertz (Fullkrug, 63).  Selecţioner: Julian Nagelsmann.

Scoţia: Gunn – Hendry, Porteous, Tierney (McKenna, 77) – Ralston, McGregor (Gilmour, 67), McTominay, Robertson – Christie  Shankland, 82), McGinn (McLean, 67) – Adams (Hanley, 46). Selecţioner: Steve Clarke.

Arbitru: Clement Turpin; arbitri asistenţi: Nicolas Danos, Benjamin Pages; al patrulea oficial: Francois Letexier (toţi din Franţa). Arbitru video: Jerome Brisard (Franţa); arbitru asistent video: Willy Delajod (Franţa), Massimiliano Irrati (Italia)

 

foto: Sorin Dan Cârstea

Lasă un răspuns