Ligue 1 va avea din sezonul 2023-2024 18 echipe, în loc de 20

Ligue 1 va avea din sezonul 2023-2024 18 echipe, în loc de 20. Această decizie a fost votată de 97% dintre alegători. Aşadar, în ultimul sezon dinaintea implementării sistemului, ultimele 4 echipe vor retrograda, iar primele două din Ligue 2 vor promova. Metz este singurul club care ar fi votat împotriva acestei modificări importante, potrivit l’Equipe.

La sfârşitul sezonului 2022-2023, ultimele 4 clasate din Ligue 1 vor fi retrogradate. Este exact acelaşi format precum în sezonul 1996-1997. În plus, primele două clasate din Ligue 2 vor promova pe prima scenă a fotbalului francez. În schimb, liga secundă va rămâne cu 20 de echipe, precum în prezent, cel puţin momentan, după cum anunţă aceeaşi sursă.

Trecere la un sistem cu 18 echipe a fost încurajată de Maxime Saada, patronul Canal+, de mai multe săptămâni: „Am susţinut mereu că voi apăra această idee a unui sistem cu 18 echipe, iar asta nu s-a schimbat. Ar trebui chiar să fim mai ambiţioşi, un format cu 14 echipe este ideal, dar această trecere la 18 echipe reprezintă un pas important după părerea mea”, a subliniat el pentru l’Equipe.

Dacă sistemul ar fi fost aplicat din sezonul acesta, atunci pe lângă Dijon şi Nimes, ar fi retrogradat și Nantes şi Brest. Nantes s-a salvat de la retrogradare în urma unui baraj disputat cu Toulouse, după ce s-a impus cu 2-1 pe terenul echipei din liga secundă. Nantes a pierdut cu 1-0 returul de pe teren propriu, dar a fost suficient pentru a se salva de la retrogradare.

Mai mult, Troyes şi Clermont ar fi promovat precum în prezent, d0ar că Toulouse n-ar mai fi avut şansa de a evolua într-un baraj deoarece restul echipelor ar fi retrogradat direct.

Lasă un răspuns