Euro 2024, Grupa E: Slovacia – România 1-1

România a câștigat Grupa E de la Euro 2024 după 1-1 cu Slovacia, rezultat coroborat și cu remiza (0-0) din celălalt duel al serii, Ucraina – Belgia 0-0. Sărbătoarea a fost totală pe arena din Frankfurt, acolo unde 35 de mii de suporteri „tricolori” au cântat în soare și apoi pe o ploaie torențială pentru „generația de suflet”, ajutând-o să obțină o calificare istorică.

Pentru prima oară în Germania, arădeanul Dennis Man a rămas pe bancă pentru România, iar Iordănescu avea să aleagă bine. Înlocuitorul său, Ianis Hagi a obținut penalty-ul din care „tricolorii” aveau să egaleze reușita lui Duda, din minutul 23 („cap” dintre Burcă și Drăgușin în stânga lui Niță). Era minutul 36, când băaitul „Regelui” l-a driblat pe Hancko în dreapta și acesta a făcut două faulturi asupra sa. Primul în afara careului, iar al doilea, în suprafața de pedeapsă. „Centralul” Siebert a fost informat din Camera VAR că trebuie să dea penalty. Răzvan Marin a marcat la vinclu și România a fost doar 13 minute în afara lui Euro. Au fost și alte ocazii ale românilor la Frankfurt, mai ales în prima parte, când Rațiu și Drăguș au fost periculoși la buturile lui Dubravka.

În startul actului secunde, slovacii au fost ceva mai periculoșu, dar Niță a fost de netrecut, având două parade de calificare, în fața lui Haraslin și Strelec. „Tricolorii” au replicat printr-o dublă ocazie în aceeași fază, prin Răzvan Marin și Drăguș. Dennis Man l-a schimbat pe Hagi chiar în mijlocul ploii torențiale de la Frankfurt, iar arădeanul a contribuit la rezultatul mare al României. Atacantul Parmei a făcut foarte bine și faza defensivă în compania unei formații care – însă – nu s-a omorît nici ea prea mult cu firea, fiindcă era calificată și ea în optimi, doar că de pe locul 3.

Cum s-au marcat golurile:

1-0 (Min. ): Duda, complet nemarcat, l-a învins pe Niță cu o lovitură de cap din 8 metri.

1-1 (Min. 37): Penaltyul scos de Hagi în duelul cu Hancko este transformat impecabil de Răzvan Marin, care a tras tare, sus, de neparat, în dreapta portarului.

Formații:

Slovacia: Dubravka – Pekarik (92 Gyomber), Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (92 Bero) – Schranz (78 Duris), Strelec (70 Bozenik), Haraslin (70 Suslov). Selecționer: Francesco Calzona

România: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – M. Marin – I. Hagi (66 Man), R. Marin (86 Rus), Stanciu, Fl. Coman (58 Sorescu) – Drăguș (67 Pușcaș). Selecționer: Edi Iordănescu

Arbitri: Daniel Siebert – Jan Seidel, Rafael Foltyn (toți din Germania). Rezervă: Felix Zwayer (Germania)

Arbitru VAR: Bastian Dankert, Asistenți VAR: Christian Dingert (ambii din Germania), Massimiliano Irrati (Italia).

Clasament final

sursă foto: Mihai Pop

Lasă un răspuns