De ce trebuie înțelese cotele de la pariuri?

Pentru entuziaștii și curioșii care fac pariuri, pariurile sportive rămân o preferință cât se poate de reală. Nu trebuie să fii un fin cunoscător al unui domeniu, ci poate doar să te lași dus de val și să faci ce consideri – deși nu se recomandă acest lucru, mereu se impune o minimă cercetare în avans. Până la urmă, nici pe pokerstars nu mergi orbește în online, ci preferi să faci un minim de informare în prealabil. 

Pentru că nu vorbim doar despre a te informa despre ce șanse ai de câștig, despre cotele de la pariuri, cât și despre a ști dacă un pariu merită făcut sau nu. În definitiv, nu prea te poți juca așa cu banii tăi, mai ales dacă vrei să și ai parte de un câștig, de o provocare suplimentară. Și ca să demonstrăm că nu spunem doar vorbe goale, o să-ți povestim mai jos de ce este atât de important să deții aceste noțiuni de bază, de ce sunt atât de importante cotele de pariuri, pentru a fi mai bine pregătit data viitoare când te vei aventura în astfel de hobby.

Ce este o cotă de pariuri?

Să începem cu esențialul, zicem noi, și mai exact – ce înseamnă o casă de pariuri? Spre exemplu, să presupunem că în cadrul unui meci de fotbal ai ales pe echipa gazdă ca fiind câștigătoare. Sigur, echipele pornesc încă de la început cu avantajul de a avea șanse egale, doar că, pe parcurs, pe măsură ce jocul avansează lucrurile încep să se schimbe, astfel că o echipă se distanțează de cealaltă și începe să aibă șanse mai mari de câștig. 

Tocmai aceste șanse sunt importante, pentru ca să reflecte așa numitele cote – fiecare este condiționat de un anumit posibil rezultat. Agențiile de pariuri aleg să facă asta pentru a oferi clienților câștiguri corecte și transparente, decise de ei în baza a ceea ce se cunoaște în avans. Totodată, cotele se folosesc de către agenții pentru a se balansa sumele de bani plasate pe toate rezultatele posibile, cât pentru a nu se pierde bani.

De ce sunt importante cotele?

Înțelegerea modului în care funcționează lucrurile în cote de pariuri sportive poate fi de mare ajutor, asta din mai multe motive:

 • poți avea un avantaj de câștig, dacă ții cont de ceea ce ți se comunică;
 • nu îți riști sumele de bani, în contextul în care ai deja informații menite să te ajute;
 • cu cât cotele sunt mai mari, cu atât ai mai mult de castigat în raport cu miza ta, iar asta nu trebuie să fie neglijat;
 • cu cât un rezultat este mai puțin probabil, cu atât vor fi mai scăzute câștigurile, așa că nu ignora faptele;
 • odată înțeles proces și asimilat, pentru aplicat, vei realiza că ai doar beneficii;

Tipuri de cote la pariurile sportive

 • Cotele decimale sau cotele europene sunt reprezentate printr-un număr care trebuie înmulțit cu miza, ca să rezulta câștigul – profitul potențial, cel puțin. În România se folosește acest tip de cote, așa că acesta ar trebui să te intereseze cu prioritate, dar nu neapărat.
 • Cotele americane sau cele cunoscute ca Moneyline sunt reprezentate prin numere, care de regulă sunt mai mari sau egale cu 100. În dreptul fiecăruia va fi un simbol, respectiv plus (+) sau minus (-), acestea reflectând relația dintre câștig și mize: adică este mai mare sau mic mica decât suma inițială.
 • Cotele fractionale sau cotele britanice sunt cele folosite în Marea Britanie, cu precădere. Așa cum îi zice și numele acestea sunt reprezentate de o fracție, adică de un raport. Ca să-l înțelegi – dacă suma pariată de tine este cea a numitorului, atunci profitul tău va fi egal de valoarea numărătorului (la o cotă de 9/10, la fiecare 10 unități pariate vei avea un profit de 9 unități – la un pariu de 100 de dolari, vei avea un câștig de 190, adică 90 de dolari îți va fi profitul)
 • Cotele Hong Kong sunt cele egale cu cota europeană. De exemplu, o cotă europeană de 3.50 va fi 2.50 în cote Hong Kong. Înmulțind acest tip de cotă cu miză inițială va rezulta valoarea profitului.
 • Cotă indoneziană – aceasta este ca și cotă americană, dar împărțită la 100. O cotă americană de +120 va fi +1.20 în cotă indoneziană.
 • Cota malaeziană – sunt de două tipuri: pozitive (profitul este egal cu produsul dintre miză și cotă) și negativă (profitul este egal cu miză /cotă).

Concluzie

Pariurile sportive sunt, fără îndoială, cele mai populare actviîși făcute în întreaga lume. Deci, dacă te implici, trebuie să înțelegi cotele de pariuri sportive. Cu toate acestea, cunoașterea acestui lucru joacă un rol cheie în plasarea pariurilor. Cu toate acestea, acestea sunt prezentate, a putea converti cotele într-un procent de prag de rentabilitate este o parte crucială a înțelegerii a ceea ce este de fapt un pariu bun. Dacă cota este +200, înseamnă că cartea vă oferă șansele că pariul să vină într-o treime din timp. Dacă credeți că probabilitatea este mai mare decât atât, este un pariu bun. Acest lucru este similar cu cotele pot în poker, de exemplu. Gândiți-vă la o monedă. Știi că știi că ai o șansă de una din două că capul să apară. Dacă vi se oferă cote mai bune decât unul din doi, este un pariu bun. De obicei, nu veți ști cotele exacte, deoarece evenimentele sportive nu sunt atât de previzibile, dar acesta este un principiu cheie de care trebuie să aveți în vedere atunci când evaluați un pariu, în special pe o linie monetară. Acest principiu poate fi aplicat dacă aveți un model de proiecție, cum ar fi modelul Slingshot pentru prezicerea supararilor la turneele de baschet masculin NCAA. Slingshot oferă o șansă procentuală că o supărare să se întâmple. Acel procent poate fi comparat cu cotele liniei monetare, odată ce convertiți cotele într-un procent. Dacă modelul consideră că cotele sunt semnificativ mai bune decât ceea ce oferă pariul și aveți încredere în model, acesta poate fi un instrument util pentru a decide dacă să plasați un pariu sau nu.

Lasă un răspuns