Cele mai mari diferențe de scor la Cupa Mondială

Spania – Costa Rica 7-0 este meciul cu cea mai mare diferență de scor înregistrat la ultimele trei ediții de Cupă Mondială, dar nu se încadrează în top 10 all-time. De-a lungul timpului, au participat la Mondial formații extrem de modeste, care nu au avut nicio șansă împotriva granzilor lumii. 

Dacă acum câteva decenii astfel de formații ar fi fost victime sigure în orice meci de la turneul final, lucrurile s-au schimbat puțin. În sensul în care Costa Rica, după acel eșec dramatic, și-a revenit imediat și a învins-o mai apoi pe Japonia. Atenție, niponii treceau de puternica Germania în prima etapă! 

Iar aceste diferențe de scor nu apar întotdeauna între două selecționate în care există un dezechilibru evident. Rămâne proaspătă în memorie amintirea acelui succes neverosimil al Germaniei în fața Braziliei din semifinalele Cupei Mondiale din 2014, scor 7-1. Un turneu final la care sud-americanii erau gazde și sperau că vor pune mâna pe marele trofeu pentru a șasea oară, chiar în fața propriilor suporteri. Multe pronosticuri cupa mondiala au fost date peste cap atunci!

În continuare, vă vom prezenta o listă a celor mai mari diferențe de scor înregistrate vreodată la un Campionat Mondial. 

Ungaria – El Salvador 10-1, 1982

Vecinii noștri au avut parte de o generație excelentă și în anii 80, chiar dacă nu au reușit performanțe precum echipele din anii 30 sau din perioada lui Ferenc Puskas, in anii 50-60. La Campionatul mondial din 1982, găzduit de Spania, maghiarii au dat de pământ cu El Salvador. Selecționata din America Centrală revenea la un CM după o perioadă grea în istoria sa, dar nu s-a descurcat deloc bine, fiind una dintre cele mai modeste performanțe la un Mondial din istorie. Doar că nici Ungariei nu i-a folosit prea mult această victorie. Maghiarii au fost eliminați încă din grupe, în ciuda acestui succes. Acel 10-1 rămâne singurul joc din istoria CM în care o formație a înscris 10 goluri. 

Ungaria – Coreea de Sud 9-0, 1954

Și dacă tot am adus aminte despre generația lui Ferenc Puskas, nu putea să lipsească nici aceasta din topul nostru. Tot Ungaria avea să mai câștige un meci la diferență de nouă goluri, de această dată în 54. Sud-coreenii erau în plin război cu nordul și nu au putut deplasa nici măcar un lot întreg la turneul final din Elveția. Kocsis, vederta acelui turneu final, a înscris de trei ori și mai avea să reușească un ”poker” apoi, într-un 8-3 contra Germaniei de Cest. Ungaria a avut la acel turneu final cele mai multe goluri înscrise, dar nu a fost suficient pentru a pune mâna pe trofeu. 

Iugoslavia – Zair 9-0, 1974

La un scor similar ca Ungaria s-a impus și Iugoslavia, în 1974. Numitorul comun al meciurilor prezentate până acum este că pierzătoarele au fost printre cele mai slabe echipe din istoria CM. Cel puțin a fost vorba despre cele mai slabe prestații din istoria Mondialelor, așa că diferențele uriașe de scor nu au fost deloc o întâmplare. Iugoslavii au avut nevoie până la urmă de această diferență de scor, deoarece aici s-a jucat calificarea. Cu Brazilia și Scoția remizaseră, iar diferența avea să fie făcută doar de golaveraj. Deși au trecut de grupa inițială, iugoslavii au pierdut toate jocurile din faza a doua și au fost eliminați din competiție. 

Suedia – Cuba 8-0, 1938

Acest 8-0 înregistrat de „galben-albaștri” contra formației din America Latina a reprezentat cea mai mare diferență de scor înregistrată într-o fază eliminatorie la un Campionat Mondial. E drept că la acea ediție găzduită de Franța s-a jucat direct acest sistem, fără grupe. Totuși, cubanezii nu au fost chiar atât de slabi la acea ediție pe cât vă așteptați. Aceștia au trecut un tur, învinsa din șaisprezecimi fiind chiar România. A fost 2-1 în favoarea Cubei, în vreme ce suedezii treceau anterior de Austria. În victoria cu 8-0, Gustav Wetterstrom și Harry Andersson au reușit câte un hat-trick. A rămas astfel și singurul joc de la CM în care doi fotbaliști au marcat de câte trei ori. 

Uruguay – Bolivia 8-0, 1950

La ediția la care uruguayenii obțineau al doilea titlu mondial din istorie, aceștia au avut nevoie doar de patru jocuri pentru a câștiga marele trofeu. Iar unul dintre ele a fost unul atât de lejer precum o arată și scorul. Repartizarea echipelor a fost destul de ciudată, dacă ne gândim că Uruguay și Bolivia au făcut parte dintr-o grupă. O grupă cu doar două formații! „Celeștii” nu au avut probleme în a se califica mai departe și au înscris câte patru goluri pe repriză contra unei alte selecționate sud-americane. Cu moralul ridicat după acel 8-0, Uruguay a fost prima și în a doua fază, în fața Braziliei, Suediei și Spaniei. Nu s-au jucat faze eliminatorii la acel turneu final. 

Germania – Arabia Saudită 8-0, 2002

Succesul cu 8-0 înregistrat de nemți la Cupa Mondială din Coreea de Sud și Japonia rămâne cea mai mare diferență de scor la un CM din acest secol. Germania a avut nevoie de 20 de minute pentru a deschide scorul contra saudiților, iar acest lucru era reușit de un anume Miroslav Klose, aflat atunci la debutul său la Mondial. Atacantul avea să devină mai apoi cel mai bun marcator din istoria Cupei Mondiale. A fost ajutat de alte două goluri înscrise cu Arabia Saudită. A fost un hat-trick obținut doar cu lovituri de cap, a doua performanță de acest tip pentru un jucător la CM. Germania avea să ajungă până în finală atunci, pierdută în fața Braziliei. 

Pe lângă Spania – Costa Rica 7-0 din 2022, au mai fost alte patru victorii cu același scor la Cupa Mondială, cea mai recentă în 2010:

Uruguay – Scoția 7-0, 1954

Turcia – Coreea de Sud 7-0, 1954

Polonia – Haiti 7-0, 1974

Portugalia – Coreea de Nord 7-0, 2010

Lasă un răspuns